Жаңалықтар | НовостиҚұқық | Право

Ішек инфекциясы

Ішек инфекцияларына іш сүзегі, паратиф безгегі, дизентерия, тырысқақ жатады. Қоздырғыштардың әр түрлі жағдайда тіршілік ету қабілеті туралы есте сақтау қажет. Сонымен, тырысқақ вибрионы топырақта 2 айға, ауыз суда – 5 күнге дейін, жемістерде – 1 айға дейін, шикі сүтте бір аптаға дейін сақталуы мүмкін.

Ішек инфекциялары қалай таралады?

Аурудың көзі – науқас адам, атап айтқанда, ауруды жұмсақ «жойылған» түрінде өткізетін адам, сондай-ақ бактериялық тасымалдаушы деп аталатын – осындай аурудан айығып шыққан, тіпті сау адам гигиеналық ережелер сақталмаған жағдайда (ластанған қол микробтарды тұрмыстық заттарға, сүлгілерге, ойыншықтарға және т.б. береді) немесе кір қолдардағы микробтар тағамға тікелей немесе ластанған ыдыс-аяқ арқылы түседі, қоздырғышты сыртқы ортаға шығарады.

Көбіне дизентерия және басқа ішек инфекциялары егіс алқаптары ағынды сулармен жиналған кезде көкөністер, жемістер арқылы жұғады.

Ішек инфекцияларының таралуында қоқыс үйінділері мен дәретханалардан тұрғын үйге ұшатын шыбындар маңызды рөл атқарады, олар тамақ үстінде отырады және оларды аяғы мен ішіне әкелінген микробтармен ластайды. Ішек инфекцияларының таралуының маңызды факторларының бірі – пациенттің секрециясы немесе бактерия тасымалдаушысы оған түскен кездегі су. Көбіне ағынды сулар ағып, топырақтан жаңбырмен шайылып, еріген суды жұқтырады. Сондықтан сіз осындай су айдындарында шомылған кезде инфекцияны жұқтыра аласыз. Егер сіз дұрыс ұйымдастырылмаған болса, құдықтан су ішкен кезде де жұқтыруға болады: ол дәретхананың жанында орналасқан, саз қамалы жоқ немесе дұрыс пайдаланылмаған.

Ішек ауруларымен ауырмау үшін есіңізде болсын:

1. Қолыңыздың тазалығын мұқият қадағалаңыз, дәретханаға әр келгеннен кейін, тамақ дайындамас бұрын, баланы тамақтандырмас бұрын оларды міндетті түрде сабынмен жуыңыз.

2. Тырнақтарыңызды қысқа кесіңіз, олардың астында кірдің жиналуына жол бермеңіз.

3. Көкөністерді, жидектерді, жемістерді ағын сумен жақсылап жуып, қайнаған сумен шайғаннан кейін ғана жеңіз.

4. Пәтерді және ортақ пайдаланылатын жерлерді таза ұстаңыз.

5. Тағамды шыбыннан қорғаңыз, тамақты ашық қалдырмаңыз, лас ыдыстарды дереу алып тастаңыз және жуыңыз.

6. Алдын ала тамақ өңдеусіз қолданылатын тамақ өнімдерін, қаймақ, сүзбе, ірімшік, нан және басқа өнімдерді ластанудан сақтаңыз.

7. Қаладан шыққан кезде суды кездейсоқ көздерден ішуге, ыдыс жууға пайдаланбаңыз.

8. Сіз тек арнайы ұйымдастырылған жағажайларда жүзуіңіз керек

Жедел аурулардың және тамақтан уланудың алдын алу.

Жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауыңызды сұраймыз:

1. Тамақтанар алдында, тамақ дайындамас бұрын, дәретханадан кейін қолыңызды сабынмен жақсылап жуыңыз.

2. Кез-келген су құбырынан шикі су ішпеңіз.

3. Көкөністерді, жемістерді, көкөністерді қолданар алдында алдымен ағынды (ағынды) сумен жуыңыз, содан кейін әрдайым қайнатыңыз, егер мүмкін болса, 3% сірке суының ерітіндісіне 3-5 минут салып қойыңыз.

4. Етті, жұмыртқаны, сүтті термиялық өңдеусіз жеуге абай болыңыз.

5. Мәзірде салаттардан, қайнатылған тағамдардан, винегреттерден және қайталанған термиялық өңдеуден өтпейтін барлық нәрселерден аулақ болыңыз.

6. Көкөністерді, жемістерді, шөптерді жеуге немесе термиялық өңдеуден өткізілмеген нанмен және басқа дайын тағамдармен бірге қоймаңыз.

7. Тамақты кеміргіштер жетпейтін, герметикалық ыдыста ғана сақтаңыз.

8. Тез бұзылатын тамақты тек суық жағдайда сақтау керек екенін және оларды ұзақ уақыт, тіпті тоңазытқышта сақтау мүмкін емес екенін ұмытпаңыз. Бір күн бұрын дайындалған тағамды міндетті түрде қайнатыңыз немесе қуырыңыз.

9. Үй консервілерін, олардың орамдарының бүтіндігі бұзылған тағамдарды, қақпағы мен түбі ісінген банкілерді пайдаланбаңыз.

10. Жеке гигиена құралдарын ғана қолданыңыз.

Есіңізде болсын! Осы қарапайым ережелерді сақтау жедел ішек инфекциясын жұқтырмауға көмектеседі.

Егер сізде кішігірім ішектің бұзылуы болса:

іштің ауыруы, диарея, жүрек айну немесе құсу, безгегі, әлсіздік, әлсіздік – дәрігерге көрінудің жолын табыңыз.

 

 

«ЕС-164/6 мекемесі» РММ

Медицина бөлімінің фельдшері

әділет лейтенанты Қ. Шагирова

Комментарий