Елең еткізер | АктуальноЖаңалықтар | Новости

Неліктен адамдар бор, кесек және балшық жейді?

Әлемде он мыңдаған ас талғай білетін адамдар бар, олар өз рационына ақ бор, асқа қолданатын балшық, тіпті жер қосуды жөн көреді. Мұндай заттарды тағам ретінде қолдану пайдалы ма, жоқ па анықтап, білуге тырысайық.

Бор өнеркәсіптен бастап медицинаға дейін көптеген салаларда қолданылады. Бірақ кейбір адамдар үшін бор – күнделікті тұтынатын, ұнататын тағамның бірі. Бір жағынан, бұл ағзадағы кальцийдің жетіспеушілігін толтырудың тамаша мүмкіндігі, екінші жағынан, бұл химиялық элементтің көп мөлшері аурулардың ауыр түрлеріне әкеліп соғуы мүмкін.

Сонымен қатар, артық мөлшерде тұтыну бүйрек тастарының пайда болуына әкеледі. Массачусетс медицина университетінің ғалымдары кальций ағзаға оның сіңуіне ықпал ететін қосымша заттармен енген жағдайда ғана сіңетінін анықтапты.

«Борды тағам ретінде тұтыну пайдалы болуы үшін оның өндірісіне назар аудару керек: оны қалай алған, химиялық өңдеуден өткен бе, жоқ па. Карьерлерден алынған кальций тұтынуға жарамсыз келеді. Мұндай тәжірибелер метаболизм мен ағзаның жұмысын бұзады», – деп диетолог түсіндіреді.

Көптеген сарапшылар егер адам бордың жетіспеушілігінен зардап шегетін болса, онда оның ағзасында қоректік заттардың тепе-теңдігі бұзылғандығына сенімді.

«Борды жеумен болатын дүрлікпе ақпараттың, медициналық әсердің жетіспеушілігінен болады. Бұл тұтынушыларға борды жеудің орнына басқа ем қабылдау қажет. Науқастар қалқанша без, асқазан-ішек жолдары және бауыры ауыратыны туралы білмеуі де мүмкін », – дейді дәрігер.

Комментарий